Ahad, 19 November 2017

Fail Banyak Kali ?

Assalamualaikum w.b.t brothers and sisters !
Wah ! rase macam dah lama sangat tak tulis pape ~ hehe last post waktu 100 hari sebelum PT3 kekeke..Bukan taknak post ape ape cuma belum dalam keadaan nak menulis *ALASAN*

ok without further a due , let's talk about today's topic !

  "maybe not today?"
-

You know selama 15 tahun hidup saya pernah fail byk kali (ye saya tahu ramai lagi yang dah fail berkali2 but lemme talk about my self) .. fail ni bukan maksud dapat E atau F dlm exam tapi fail dalam bab uruskan perangai diri sendiri ni .. macam kawan saya selalu sebut yang kita ni manusia biasa bukan maksum *maksud maksum: seseorang yang suci daripada dosa contohnya mcm Nabi Muhammad s.a.w*  

Saya tahu saya buat banyaaaaaaaak sangat salah tapi disebabkan ego dalam diri ni , kita rasa macam apa yang kita buat tu betul walaupun perkara tu nampak meremehkan.
bila rasa nak berubah mesti rasa macam ala esok la , lusa la tapi....sampai ke sudah pun takkan change a thing . 

Jadi what I want to point out here is , kita ni kalau nak berubah,kita yang kena usaha sungguh2 sebab orang lain takkan dapat ubahkan diri kita kecuali diri kita sendiri . Allah dah bagi banyak ujian dekat kita supaya kita pikir balik masa lalu kita,masa kita jahil dulu ,masa silam kita .. supaya apa? supaya kita ade rasa nak patah balik masa untuk berubah jadi lebih baik . 

Sebab Allah sayang kita lah Allah bagi ujian . Kita je yang kadang2 tak faham ataupun saje buat2 tak faham dengan signal yang Allah dh bagi..

jadinya kita gunakan lah peluang yang kita dapat ni untuk ubah balik perangai kita yang tak elok . dan untuk mengejar keredhaan Allah -

Sebab bila kita lulus dengan cemerlang dalam bab uruskan perangai ni , kita memang AKAN tenang hidup di dunia dan insyaAllah di akhirat . Semua perkara kita akan pandang dari sudut yang positif dan kita dh boleh handle masalah dengan lebih matured ..and yang paling penting , kita dapat jadi anak yang baik , soleh , solehah untuk kedua ibu bapa kita..

haa tu je lah topik kita pada malam ini . 
semoga kita semua dapat jadi manusia yang berguna dan beroleh kejayaan dunia akhirat . Amiin :)

Thank you for reading this post..see u gais again when i see yall :D


Sabtu, 1 Julai 2017

You deserve better ! hwaiting !


Assalamualaikum peeps !
how are ya'll doing? I hope everything is gonna be awesome :)
if you guys didn't know , PT3 is just around the corner . I think it is about 100 days left for me and my batchmate to struggle ourselves before the examination . It sounds tiring tho but oh well , rezeki takkan datang kalau kita tak usaha . 

yaps peeps ! that is my intro for today :D 
kita selalu dengar kawan kita mengeluh bila nampak orang lain punye markah exam lagi hebat daripada dia , it goes something like this :

A: pandai gila dia ! haih insekiyo aku 
B:  ala nak buat camna , tu rezeki dia .

Yes exactly tu memang rezeki dia , tapi kau takkan tak nak rezeki macam dia ? 

sebelum kita cakap pasal rezeki , kita cakap pasal usaha dulu .

awak pernah nampak tak orang yang from zero to millionaire duduk goyang kaki ? pernah? tak en ? dia usaha sungguh2 , kalau fail dia akan try lagi sampai la dia berjaya . 

adakah kita nak cakap tu rezeki dia semata-mata ? c'mmon ya memang Allah akan beri apa yang Dia hendak dekat sesiapa je , tapi usaha tu yang Allah tengok.. 

kalau kita pun takde effort, cakap banyak , doa je panjang . apa pun tak dapat gais.

di kesempatan ini , let's stop procrastinating and start moving ! BELAJAR sebab nak ILMU okay :) bukan untuk straight A's je . 

If you ada goals , you need to prove it by putting your everything in it.
 Kita semua manusia , tiada istilah bodoh pandai . yang penting awak malas atau rajin sahaja :) 

I hope this will be your inspiration to success ! and for me too . 

 
 

Ahad, 4 Jun 2017

I have issues :'(


Assalamualaikum brothers and sisters ! How are u doing ? Alhamdulillah kita sekarang hidup lagi dalam bulan Ramadhan , so let's take a deep breath and say Alhamdulillah . :)

okay let's jump into our topic for today . Issues ? siapa je takde masalah dalam hidup ? kalau kau rasa nak hidup bahagia tanpa masalah , di Syurga nanti :) tapi kat dunia ni memang akan sentiasa ada cabaran dan dugaan yang mendatang . But guys , let us see issues in different perspective shall we ? :)

Masalah ni memang akan buat kita fikir benda negatif , lagi-lagi bila syaitan dok bisik kat kita macam macam supaya kita jauh dari-Nya .. tapi masalah ni dia macam satu medium jugak untuk kita gagahkan diri ini *cewah* supaya tak jatuh senang sangat . 


Baru-baru ni, sebelum cuti lah en aku cam ade problems sikit dengan some of my friends and lepas balik sekolah i literally cried gaisss haha *bunyi macam wimpy tapi ade ke orang yang ade masalah tak menangis sekejap bro ?*then after dah healed,mood dah kembali ceria , aku bagitau la my mom about my probs because i really need motivation at that time and aku memang tak boleh pendam lama-lama coz it hurts :' 

then my mom pun cakap la "satu kerja yang stupid la kalau membazir air mata dekat orang yang tak worth it,dia buat kita sakit hati kita tak payah la menangis.lawan perasaan nak touching2 tu. Be bold okay? ni baru zaman sekolah , nanti bila dah masuk kerja lagi macam-macam jenis manusia awak akan jumpa ." 

and i'm like 

haah , 100% true . pastu i regret crying kejap lulz 

what i am trying to say is masalah ni hadir dalam hidup kita untuk memberi kita peringatan , amaran atau ujian supaya kita tak jatuh untuk kali kedua . pahe dok? lepastu jangan lari daripada masalah . Masalah yang kene lari daripada awak . Show them who you really are and jangan takut untuk hadapi dugaan hidup ni .