Selasa, 31 Disember 2013

Tahun Baru,Azam Baru..

                                    Assalamualaikum,,


Berdasarkan Gambar rajah di atas sebutkan dua perkataan yang akan dibincankan sebagai topik utama kita hari ni 

A.I Know
B.I Can Do It
haa..paham soalan dak?sebenarnya saya pun tak faham soalan (adusshh) hehe biasala tu..

ok apa kene mengena dengan Tahun Baru,Azam Baru? ha?? apa-apa?tak tau gak?oklah sekarang ni saya akan bagi penerangan..
simple aje penerangan ni..

tahun baru azam baru bermakna HIJRAH perasan tak?bila orang sebut hijrah mesti semua hijrah benda baik,,kan kan? *wink wink* manaade benda buruk dalam penghijrahan ni..
kalau ade pun..hmm entahla tak tau nak kata apa lagi dah.. 
Tahun 2013 kita dah laksanakan azam kita pada tahun tersebut? saya belum lagi korang?dah? well done..so untuk tahun 2014 ni azam korang kene bertambah baik lagi.. contohnya nak pergi Umrah ke nak cemerlang dalam semua peperiksaan ke.. itulah azam yang baik.. okay Gud..

2013 was a full year of lessons

2014 is going to be better..
InsyaALLAH.. 



Isnin, 30 Disember 2013

mari berjogging

Sabtu, 28 Disember 2013

okay i'mma little bit nervouss..

Assalamualaikum,, hey guys watchu duin?? get ready for school..!!! mungkin ramai diantara korang yg dh masuk sekolah kan? and guess what? I am so excited+nervous+happy untuk school nanti.. ye lah saya kan ala ala darjah satu gituu.. hehe nervous plak.. (takmain lah) hmm..yup .. so,, I hope tahun depan adalah tahun yang lebih baik daripada tahun ini.. dan InsyaAllah berjaya for tahun depan dalam semua periksa,ujian,ujian bulanan etc..

okay that's all for today ..see you guys If im free.. babaihh..
p\s: I will not update any tutorials that you guys request ..because i'm busy for next year keep reading my previous post & kepada pembaca blogwalking or bloggers yang lain sorry if saya ada buat silap salah terkasar bahasa.. saya mintak maaf tau.. (macam hari raya plak aku nihh) oh well see you again soon.. thanks for following my blog.. and keep blogwalking and just click my follow button if you don't mind..thanks again..(sedeyh nye bunyi nye) ...

Rabu, 25 Disember 2013

Back to School!

  assalamualaikum,,hai korang,,tengah wat pe?blogwalking ke?kalau ye thanks sudi datang... tanpa berlengah lagi aku akan menulis satu cerita tentangg... tik tok tik tok..

BaCk To ScHoOl SeAsOn.. huhuhu nak nangess..

okaylah aku tau ramai antara korang beriya iya sangat nak masuk sekolah jumpe 'besties' korang kan?
tapi bagi aku,, aku rasa tak nak back to school..sebab aku dah takleh buat benda yang aku biasa buat kat rumah and aku kene amik PERIKSA!!! yes aku memang syok sangat bile waktu periksa tapi tak suka tunggu results sebab nnti berdebar *oklah periksa boleh tahan agi* tak bermakna aku mengaku kalah (heh?tak faham) ooklah tak pe..
just nak share lah kan..waktu aku darjah satu dulu yang lama........... (tanda noktah kene panjang)...........
-aku memang hari hari nanges je kalau kene gi sekolah.. biasa le.. wktu tu baru pindah memang susah nak biasakan diri..sebab sebelum pindah tu aku ada kakak yang sekolah sama sesi iaitu drjah 1-drjh 6 sessi pagi so kakak aku leh jaga aku (muahahah) 
-tapi bile pindah dia bahagi kan dua sessi (tau tau lah kan?)
sebab tu lah ..tapi itu cite lame skang lebih cerdas hahaha I love school.. *_*

Isnin, 23 Disember 2013

tutorial buat gif (photoscape)



hye.. just nk tunjukkan kat korang tutorial buat gif menggunakan photoscape..
Ready,Start!

1.go to photoscape and click Editor
2.then open your cute Background ..
3.Design your gif with text,stickers or anything that you want..
4.and then, save your picture..
like this



5.and then,you must click animated gif like this

6.then,drag your photos like I gave you my example pictures..

like this


Got It? good (Y)

7.Just Save ..Done ! :) 






 Assalamualaikum,,then.. berjumpa lagi di saat dan waktu yang lain..kbai

Ahad, 22 Disember 2013

Tutorial letak Assalamualaikum\Welcome di setiap post

 

   Hari ni saya nak bagi tutorial cara letak Welcome atau assalamualaikum di setiap entry..
So,tutorial ni Inspired by: saya sendiri because rmai orang sukee gune Assalamualaikum,,nnti takyah tulis dah... am I right?? :D let's begin..

1. bukak Dashboard atau Design ..




2.Ikut Steps kat bwh ni..



3.Save Settings ..DONE..

4.kod Assalamualaikum tu korang boleh carik kat mne mne blog
 tapi kod Welcome klik SINI..
okey sekadar ini sahaja untuk hari ni.. kalau tak menjadik jgak entahla..hehe boleh tanya kat cbox kay?


Freebies IV


hye..welcome to my last freebies,(,untuk header jer lah ) so,,kali ni lain sikit tau 
tapi kalau nk mintakla..lama tau I buat ni..

so pliss mintak kat cbox jgn main save teghuih je.. :) anda baikkan?..so sile berjasa sikit .. tak banyak sikit jer okeh?-tq-






credit:Illy
hak cipta terpelihara (huyyoo!!)

Jumaat, 20 Disember 2013

Freebies III


Ambiklah,,takyah credit ..ok?




okayh ..

Comei dak?


Illy just nk korang rate untuk photo yg illy da edit..hope sukee..



Sape nak mcmni?boleh chat kat cbox ok?


tutorial buat favicon


Senang je tukar favicon nih ..favicon ni mcm kat bwh ni



ok dh kenal kan?so lets begin

1.bkk layout dan tekan edit favicon


2.cari favicon kat SINI

pastu amik yg korang berkenan..tapi mesti lah favicon tu kecik je
contohnye:-boleh ambik


hanya save as je..

3.kembali balik pada layout dan edit favicon 

4.tekan choose file and pilih gambar tadi and save..

senang kan?




tutorial nama glitter\glitter text

so tutorial ni di'requested'kan oleh seseorang blogger yg bernama 
intan .. dia tanya kat facebook.. cam ni lah rupe glitter text tu..


1.klik-> SINI
2.pilih font yg korang suke..
3.enter your text Cntohnye (Illy)
4.generate code
5.copy this HTML code contoh mcm kat bawah ni


and akhir sekali masukkan code tu kat dlm 

Layout->Add a gadjet->HTML java script->paste->save
SENANG JER..

Ni saya baru buat..





Khamis, 19 Disember 2013

Tutorial Cantikkan Blog (Newbie)

Berdasarkan title telah dimaklumkan bahawa harini cikgu illy akan ajarkan cara cantikkan blog dengan mudah ok?

Ikut steps yg diberi..

1.Please jangan gune blogskin kerana blogskin sangat terang warnanya and boleh merosakkan mata..arrgghh geram betul hehe
kalau nak gune boleh je..
2.kalau korang nak blog jadi kemas please guna template ethereal mcm kat bawah ni..

3. Jangan guna navbar biru hitam or lain lain sebab kite nak tengok blog kite jadi mcm blogskin tapi bukan blogskin (adapaham?)
tak tau navbar?navbar yang bawah ni

kalau boleh tekan off je..

4.gunakan background yang tenang je..maknanya dia sweet je colour nye 
contoh:-boleh ambik

nice kan? :)

5.jangan letak benda kat bawah ni sbb kadang kadang dia tutup post yang orang nak baca ..

okeh tu je entry kali ni harap boleh bantu korang ..kbai




If you wanna ask me something go to my cbox! :)

Be my followers (Y)

Thanks for reading this entry..Please come again

Tutorial:Buat Header blog (Photoscape)


Hai ...for today tutorial Illy nk tunjukkan cara buat header blog..simple je..just ikut these steps..
btw this tutorial requested from:http://nurinsyazaqlaila.blogspot.com/ .. korang boleh follow dia..
So Lets Begin..

1.bukak Photoscape tekan editor

2.tekan menu macam kat bawah ni and tekan new photo pastu tukar width blog korang

tekan untuk gambar jelas

3. tekan object pastu boleh tekan T yg bermaksud text & design lah korang punye header sampai puas hati .. 
4.akan jadi mcm ni
korang boleh crop tau ..


5.boleh tambah frame line bagi nmpk keserlahan official blog


6.lepas dh puas korang boleh save and save as ... SIAP!!!

Cara-cara letakkan header dlam blog..
first pergi dashboard
pegi layout
tekan edit HTML java script
letakkan header korang
and save..





Rabu, 18 Disember 2013

Thanks for Helping :)


Ok ni sekadar testing,,ok mari start..
firstly thanks to elisza ismail sbb bgi tuto yg sy request thank you ..!!
korang boleh klik->SINI korang follow dia okay?dia akan bgi tutorial kat korang if dia ada  FREETIME,,so that's all kbai..