Sabtu, 1 Julai 2017

You deserve better ! hwaiting !


Assalamualaikum peeps !
how are ya'll doing? I hope everything is gonna be awesome :)
if you guys didn't know , PT3 is just around the corner . I think it is about 100 days left for me and my batchmate to struggle ourselves before the examination . It sounds tiring tho but oh well , rezeki takkan datang kalau kita tak usaha . 

yaps peeps ! that is my intro for today :D 
kita selalu dengar kawan kita mengeluh bila nampak orang lain punye markah exam lagi hebat daripada dia , it goes something like this :

A: pandai gila dia ! haih insekiyo aku 
B:  ala nak buat camna , tu rezeki dia .

Yes exactly tu memang rezeki dia , tapi kau takkan tak nak rezeki macam dia ? 

sebelum kita cakap pasal rezeki , kita cakap pasal usaha dulu .

awak pernah nampak tak orang yang from zero to millionaire duduk goyang kaki ? pernah? tak en ? dia usaha sungguh2 , kalau fail dia akan try lagi sampai la dia berjaya . 

adakah kita nak cakap tu rezeki dia semata-mata ? c'mmon ya memang Allah akan beri apa yang Dia hendak dekat sesiapa je , tapi usaha tu yang Allah tengok.. 

kalau kita pun takde effort, cakap banyak , doa je panjang . apa pun tak dapat gais.

di kesempatan ini , let's stop procrastinating and start moving ! BELAJAR sebab nak ILMU okay :) bukan untuk straight A's je . 

If you ada goals , you need to prove it by putting your everything in it.
 Kita semua manusia , tiada istilah bodoh pandai . yang penting awak malas atau rajin sahaja :) 

I hope this will be your inspiration to success ! and for me too . 

 
 

Ahad, 4 Jun 2017

I have issues :'(


Assalamualaikum brothers and sisters ! How are u doing ? Alhamdulillah kita sekarang hidup lagi dalam bulan Ramadhan , so let's take a deep breath and say Alhamdulillah . :)

okay let's jump into our topic for today . Issues ? siapa je takde masalah dalam hidup ? kalau kau rasa nak hidup bahagia tanpa masalah , di Syurga nanti :) tapi kat dunia ni memang akan sentiasa ada cabaran dan dugaan yang mendatang . But guys , let us see issues in different perspective shall we ? :)

Masalah ni memang akan buat kita fikir benda negatif , lagi-lagi bila syaitan dok bisik kat kita macam macam supaya kita jauh dari-Nya .. tapi masalah ni dia macam satu medium jugak untuk kita gagahkan diri ini *cewah* supaya tak jatuh senang sangat . 


Baru-baru ni, sebelum cuti lah en aku cam ade problems sikit dengan some of my friends and lepas balik sekolah i literally cried gaisss haha *bunyi macam wimpy tapi ade ke orang yang ade masalah tak menangis sekejap bro ?*then after dah healed,mood dah kembali ceria , aku bagitau la my mom about my probs because i really need motivation at that time and aku memang tak boleh pendam lama-lama coz it hurts :' 

then my mom pun cakap la "satu kerja yang stupid la kalau membazir air mata dekat orang yang tak worth it,dia buat kita sakit hati kita tak payah la menangis.lawan perasaan nak touching2 tu. Be bold okay? ni baru zaman sekolah , nanti bila dah masuk kerja lagi macam-macam jenis manusia awak akan jumpa ." 

and i'm like 

haah , 100% true . pastu i regret crying kejap lulz 

what i am trying to say is masalah ni hadir dalam hidup kita untuk memberi kita peringatan , amaran atau ujian supaya kita tak jatuh untuk kali kedua . pahe dok? lepastu jangan lari daripada masalah . Masalah yang kene lari daripada awak . Show them who you really are and jangan takut untuk hadapi dugaan hidup ni . 



Selasa, 21 Mac 2017

2017 Special Quote

Assalamualaikum guys ! i just realized that i did not post anything on 2017 yet , so here we go !

"When your heart is truly connected to Allah, you will find many blessings in each of the hundreds of problems you face in life ."

-ramiroo19

Ahad, 25 Disember 2016

my weekend story : Kaison Setia City Mall

assalamualaikum people! 
sebenarnya aku dah lama nak pergi setia city mall ni tapi tak berkesempatan jadi akhirnya semalam rezeki dapat pergi alhamdulillah .. :) shah alam dari kolumpo takde jauh sangat so yeasshhh

first mission kami adalah singgah kedai fevret iaitu Kaison !kedai dia dekat L1 , btw aku rasa kaison kat sini lagi besar and banyak sangat pilihan (rambang mata sangat) lepastu apa lagi kan serbu laaaa

disebabkan kami pergi hari sabtu maka kaison jadi crowded laa ,, tapi takde la sampai sesak napas , masih boleh cari barang dengan tenang .. hihi 

aku pun grab la dua barang *ekceli nak beli banyak lagi tapi tahan nafsu laaa hehe* barang dia i kenod deny la kecomelannya~ harga pun sangat affordable and reasonable !! susah tau nak dapat barang comel + tumblr = harga murah .. so haruslah amik satu dua barang .. 

okay tanpa membuang masa , jom tengok apa yang aku dah beli  


set high quality coloured pens *aku main bubuh je nama tu* RM11.90


and these are my sister's 
tumbler RM5.50 *kot la ..

tote bag MISSING RM15 berapa sen ntah .. hehe lupa sorry

 i had a lot of fun masuk kaison hehe 





Selasa, 22 November 2016

tutorial header like mine ^^

Assalamualaikum everyone! dah lame ghasenye tak buat tutorial ye dak? kali ni kita akan belajar cara nak buat header simple tapi feminine 

FYI aku guna picmonkey je because i'm in loooooooovee with picmonkey (aku guna yang biasa je , bukan royale pack) so kita harus gunakan banyak effort la untuk download font,gambar lawa2 .


LINK
picmonkey - editor
dafont - download font 

STEPS 

1- tekan edit , blank canvas dan pilih saiz header ( kalau nak senang pilih FB cover)
2- jadikan canvas warna putih



3- Then , custom text korang

dekat picmonkey ni punya font pun lelawa tapi kalau nk lain sikit boleh download kat dafont , link aku dah bagi so rajin la sikit usaha *hihi

4- Lepaih tu , pi dekat yang icon butterfly tu , cari la overlays (background cecantik korang)
    dan tukar Blend modes kepada lighten 

5- SIAP ! easy peasy

*boleh save kalau nak* 
tapi kalau nak be different , do it yourself :) DIY 

THANK YOU 






Khamis, 6 Oktober 2016

pencemaran maklumat lulz

Assalamualaikum everybody ! 




sejak dua menjak ni kan , penyebaran maklumat/berita palsu ni semakin menjadi jadi lah . Aku cam , konfius jugak lah bila dapat berita yang macam pelik didengar ...macam tak logik pun ada .

kita ni memang lah manusia biasa , selalu buat salah and so on tapi tolonglah jangan sesatkan orang lain XD , tak baik tau . Sila buat kajian dulu sebelum sebarkan kat orang lain . 

Akhir kata , saya prihatin . Anda? 

*haa radio style sangatt*
 

Selasa, 13 September 2016

REVIEW TRAIN TO BUSAN

Assalamualaikum everybodeyhh ^^

So hari sabtu yang lepas ,abg kakak aku bercadang untuk memulakan cuti kami dengan tengok movie korea yang baru sahaja ditayangkan pada 8 September yang lepas. jadi kalau orang dah ajak tu ikut je la kan . hehe .

Tbh, aku langsung tak tengok review pasal cite tu sebelum pergi tgk kat wayang..aku hanya tgk trailer dia sekali dua je , and aku tak expect cerita ni akan buat aku jadi emosional sesangat .. *tudiaa



haa nampak tak jakunku disitu !

Btw, aku tgk dekat ioi city mall and pada pukul 1.40 tengah hari . lepas makan and solat , terus rushing  hahaha.. 

Overall aku rasa movie ni sangat best sebab mempunyai elemen yang dapat membantu masyarakat untuk berfikir sejenak *cengs sastera nyewrps* , Aku harap movie yang lain kalau boleh pls lah letak elemen yang positif macam cerita ni , aku rasa aku nangis 20 kali kot *yeye je* mane taknya bila scene tu dh lepas , ditambahnya dengan scene lagi satu yang buat kau jadi emo , maka bertambahlah eye bag akibat tangisan air mata kasih itu~


I rate it 9/10 ! 

p/s: sorry la aku tak letak sinopsis dia kat sini..malaih XD pelakon dia pun semua best2 ..